dokumentacja 2D kopiowanie rysunku

Moderator: Maciej Śliwiński

dawis
Posty: 74
Rejestracja: 22 maja 2006, 09:37

Post autor: dawis »

mge.design pisze:
dawis pisze:
Raczej staram się tworzyć jeden plik dokumentacji, aby się nie tworzyło zamieszanie. Czasami potem zapomina się czegoś wydrukować, przekazać wykonawcy itp.
Nie ja to napisałem tak dla ścisłości...
mge.design
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2008, 08:54
Kontaktowanie:

Post autor: mge.design »

dawis pisze:
mge.design pisze:
dawis pisze:
Raczej staram się tworzyć jeden plik dokumentacji, aby się nie tworzyło zamieszanie. Czasami potem zapomina się czegoś wydrukować, przekazać wykonawcy itp.
Nie ja to napisałem tak dla ścisłości...
Sorry, tak to jest jak się cytuje z automatu.
Pozdrawiam
GK
Awatar użytkownika
darkone
Posty: 86
Rejestracja: 26 wrz 2008, 16:56
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: darkone »

mge.design pisze:
dawis pisze:
Raczej staram się tworzyć jeden plik dokumentacji, aby się nie tworzyło zamieszanie. Czasami potem zapomina się czegoś wydrukować, przekazać wykonawcy itp.
Możesz skopiować arkusz z tego pojedynczego pliku idw (ja uzywam dwg) i wkleić jako kolejny arkusz do swojego pliku z dokumentacją płaską.
Dzięki. Tak też działa. Ale arkusz musi być aktywny
pz
Darkone
mge.design
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2008, 08:54
Kontaktowanie:

Post autor: mge.design »

darkone pisze:
mge.design pisze:
dawis pisze:
Raczej staram się tworzyć jeden plik dokumentacji, aby się nie tworzyło zamieszanie. Czasami potem zapomina się czegoś wydrukować, przekazać wykonawcy itp.
Możesz skopiować arkusz z tego pojedynczego pliku idw (ja uzywam dwg) i wkleić jako kolejny arkusz do swojego pliku z dokumentacją płaską.
Dzięki. Tak też działa. Ale arkusz musi być aktywny
A tak apropos to czemu używasz formatu idw a nie dwg ?

Dwg możesz otworzyć bezpośrednio w AutoCADzie. To się często przydaje na warsztacie.
Pozdrawiam
GK
Awatar użytkownika
darkone
Posty: 86
Rejestracja: 26 wrz 2008, 16:56
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: darkone »

mge.design pisze:
A tak apropos to czemu używasz formatu idw a nie dwg ?

1. jak już pisałem wcześniej pracuję na AiP od niedawna i *.idw jest w standardzie.
2. jak używałem wersji demo AiP i próbowałem coś poprzerzucać to coś mi się zawsze uciekało, nie miało takich linii jak chciałem itp.
3. po co się bawić w importowanie plików ?
4. i najważniejsze: dla wygody.

mge.design pisze:
Dwg możesz otworzyć bezpośrednio w AutoCADzie. To się często przydaje na warsztacie.
A to już zależy od warsztatu.
Ja na warsztat daje wydrukowane rysunki. Więc po co mam importować. Jeżeli używasz maszyn CNC, w które czytają tylko rysunki *.dwg, no to rzeczywiście trzeba importować.
pz
Darkone
mge.design
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2008, 08:54
Kontaktowanie:

Post autor: mge.design »

darkone pisze:
mge.design pisze:
A tak apropos to czemu używasz formatu idw a nie dwg ?
darkone pisze: 1. jak już pisałem wcześniej pracuję na AiP od niedawna i *.idw jest w standardzie.
Od wersji 2008 dwg też jest w standardzie.
darkone pisze: 2. jak używałem wersji demo AiP i próbowałem coś poprzerzucać to coś mi się zawsze uciekało, nie miało takich linii jak chciałem itp.
NIe rozumiem co poprzerzucać.
darkone pisze: 3. po co się bawić w importowanie plików ?
A kto mówi o importowaniu ? DWG jest standarde dokumentacji płaskie w AIS/AIP 2008/2009. Po prostu przy tworzeniu nowego rysunku płaskiego używasz szablonu dwg a nie idw. I tyle. Niczego nie trzeba importować.
darkone pisze: 4. i najważniejsze: dla wygody.
No własnie dla wygody używam dwg :-)

mge.design pisze:
Dwg możesz otworzyć bezpośrednio w AutoCADzie. To się często przydaje na warsztacie.
darkone pisze: A to już zależy od warsztatu.
Ja na warsztat daje wydrukowane rysunki. Więc po co mam importować. Jeżeli używasz maszyn CNC, w które czytają tylko rysunki *.dwg, no to rzeczywiście trzeba importować.
Ja też daje wydrukowane, ale jak wiadomo nikt nie jest nieomylny.
Jak czasem nie postawisz jakiegoś wymiaru i nie ma go na papierze, to zawsze można domierzyć go sobie w AutoCAD'zie. Daletego zawsze wysyłam rysunki płaskie w pdf i w dwg.

Pozwala to unikać wiszenia na telefonie i wyjaśniania kwestii wymiarowych.
Pozdrawiam
GK
Awatar użytkownika
darkone
Posty: 86
Rejestracja: 26 wrz 2008, 16:56
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: darkone »

Cytologia stosowana :D


mge.design pisze:
darkone pisze:
mge.design pisze:
A tak apropos to czemu używasz formatu idw a nie dwg ?
darkone pisze: 1. jak już pisałem wcześniej pracuję na AiP od niedawna i *.idw jest w standardzie.
Od wersji 2008 dwg też jest w standardzie.
darkone pisze: 2. jak używałem wersji demo AiP i próbowałem coś poprzerzucać to coś mi się zawsze uciekało, nie miało takich linii jak chciałem itp.
NIe rozumiem co poprzerzucać.
darkone pisze: 3. po co się bawić w importowanie plików ?
A kto mówi o importowaniu ? DWG jest standarde dokumentacji płaskie w AIS/AIP 2008/2009. Po prostu przy tworzeniu nowego rysunku płaskiego używasz szablonu dwg a nie idw. I tyle. Niczego nie trzeba importować.
Wersje demo używałem od AiP8. Wszystkie rysunki miałem w Autocadzie i chciałem sobie zaoszczędzić pracy wklejając do szkiców rysunki z Acada. Jak już napisałeś dwg jest w standardzie od AIP 2008 więc przedtem musiałem importować.



mge.design pisze:
darkone pisze: 4. i najważniejsze: dla wygody.
No własnie dla wygody używam dwg :-)


Jak już se porobiłem interesujące szablony, to już nie miałem potrzeby korzystania z dwg. Dlatego nie interesowałem się już potem tematem. I zostałem przy tym co oferował Inventor. W sumie teraz pierwszy raz odpaliłem standart.dwg a tu.... płaska dokumentacja :D nie wiedziałem, że coś takiego istnieje.


mge.design pisze: nikt nie jest nieomylny.
:D no właśnie :D



mge.design pisze: zawsze można domierzyć go sobie w AutoCAD'zie
W inventorze też można przecież domierzyć. Szczerze mówiąc nawet wolę domierzać w inventorze bo pokazuje mi odcinek, który mierzę (lub powierzchnie do których się odnoszę)

mge.design pisze: Daletego zawsze wysyłam rysunki płaskie w pdf i w dwg.

Pozwala to unikać wiszenia na telefonie i wyjaśniania kwestii wymiarowych.
Ja tylko w pdf aby za dużo magików nie manipulowało przy rysunkach. :D


No to reasumując naszą dyskusję zostaje: kwestia przyzwyczajenia :D
pz
Darkone
mge.design
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2008, 08:54
Kontaktowanie:

Post autor: mge.design »

darkone pisze:
mge.design pisze: zawsze można domierzyć go sobie w AutoCAD'zie
W inventorze też można przecież domierzyć. Szczerze mówiąc nawet wolę domierzać w inventorze bo pokazuje mi odcinek, który mierzę (lub powierzchnie do których się odnoszę)
Tylko że nie każdy warsztat ma Inventora, a prawie każdy ma AutoCAD'a LT :-)

Poza tym domierzać w Inventorze to trzeba już umieć :-)
No i jak wyślesz sam plik idw bez modelu to chyba się nie da otworzyć takiego rysunku. Nie próbowałem ,ale tak podejżewam.

A wysyłanie całego projektu raczej nie wchodzi w grę.

mge.design pisze: Daletego zawsze wysyłam rysunki płaskie w pdf i w dwg.

Pozwala to unikać wiszenia na telefonie i wyjaśniania kwestii wymiarowych.
darkone pisze: Ja tylko w pdf aby za dużo magików nie manipulowało przy rysunkach. :D
No fakt, przy pdf'ach juz się nie da nic namieszać :-)
Dlatego wysyłam pdf'y i dwg :-)
darkone pisze: No to reasumując naszą dyskusję zostaje: kwestia przyzwyczajenia :D
Przyzwyczajenie druga naturą :-)
Pozdrawiam
GK
ODPOWIEDZ