sposob na zestawienie warstw przegród?

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

piotrek s
Posty: 5
Rejestracja: 12 sie 2009, 11:23

sposob na zestawienie warstw przegród?

Post autor: piotrek s » 16 paź 2009, 10:37

czy znacie jakiś sposob aby szybko zrobić zestawienie warstw ( zgodnie z naszymi normami) scian, stropów, podłóg itp. nie chodzi mi oczywiście o zestawienie ilościowe ale o sposób pokazania na rysunku z jakich warstw składa się przegroda? łącznie z grubościami?

Kaspric
Posty: 208
Rejestracja: 03 gru 2008, 13:16
Kontaktowanie:

Post autor: Kaspric » 20 paź 2009, 13:36

W 2010 jest możliwość wyciągnięcia ze ściany materiałów, ale nie da się ich zestawić tabelarycznie (z grubościami). Teoretycznie dałoby się obliczyć (volume/area) grubość danego elementu, ale już nie da się ich ustawić w odpowiedniej kolejności...

Szkoda, taka podstawa, a revit jej nie ma.
http://postergliwice.blogspot.com/

alternativa
Posty: 70
Rejestracja: 29 lis 2006, 11:04
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: alternativa » 21 paź 2009, 22:08

Dlugo kiedys rozgryzalem ten temat, probowalem bezskutecznie roznych rozwiazan (lacznie z wykorzystaniem material takeoff) az w koncu doszedlem do takiego:

Stworzylem na bazie rodzin etykiet przegrod (sciana, strop, dach) czyli szpilek z oznaczeniem, graficzne w pelni parametryczne drabinki z maksymalnie 11 pozycjami warstw, z mozliwoscia parametrycznego ustalania ilosci pozycji warstw dla danej etykiety, dlugosci szczebelka tekstu opisujacego, z mozliwoscia wylaczania wybiorczego szczebelkow i laczenia kilku linijek tekstu w opis jednej warstwy bardziej zlozonej itd. 11 pozycji bo tyle naliczylem najwiecej warstw w niektorych zlozonych przegrodach. Tekstowi opisujacemu kazda warstwe przypisalem osobny parametr wspoldzielony- warstwa 01, warstwa 02 itd.

W projekcie zanim otaguje przegrody drabinkami wczytuje najpierw uniwersalne parametry wspoldzielone warstwa 01, warstwa 02 itd. (nie trzeba tego robic kazdorazowo jesli parametry wspoldzielone ma sie juz zdefiniowane w szablonie projektu) przypisujac je od razu do wszystkich elementow warstwowych typu sciana, strop, dach, sufit, pad. Kiedy taguje dana przegrode drabinka mam mozliwosc wpisania w poszczegolne warstwy nazw i grubosci. Mozna to zrobic tez jeszcze przed tagowaniem po prostu edytujac przegode i nazywajac jej poszczegolne warstwy. Raz przypisane informacje o warstwach dla konkretnej przegrody (parametry sa TYPE a nie INSTANCE) pozostaja niezmienne wiec zmieniajac rodzaj przegody automatycznie zmieniaja mi sie zawartosci drabinek opisujacych. Kiedy wiec raz stworzy sie przegrode i poopisuje warstwy potem juz nie trzeba sie w ogole niczym przejmowac, tylko tagowac drabinkami.

Nalezy tylko kazdorazowo dostosowac ilosc potrzebnych "szczebelkow" tej drabinki. Jesli ilosci sa ustalone parametrycznie nie ma z tym problemu, wybiera sie wiec etykiete sciany a potem jej rodzaj np. etykieta sciany z 5 warstwami, etykieta sciany z 10 warstwami.

Wstawiac takie drabinki trzeba oczywiscie w przestrzeni rysunku, np. na konkretnym rzucie, przekroju, gdzie istnieje dana przegroda, nie da sie na arkuszu np. zbiorczym, ale ma to swoje dobre strony, nie trzeba potem szukac arkusza dokumentacji z opisem warstw, na budowie sprawdzaja sie rysunki samowystarczalne :)

W pelni parametrycznej metody opisywania drabinkowego przegrod, czyli takiej reagujacej na faktyczne grubosci warstw (takze tych "zerowej" grubosci typu membrany), nie znalazlem. Amerykanie nie uzywaja drabinek wiec nie liczylbym, ze Autodesk uznaje to za jakis brak programu i kiedys dolozy do Revita. Pomysl z parametrami wydaje mi sie najprostrzy w uzytkowaniu. Najpierw jest troche pracy ale potem ulatwienie. Kiedy tworzy sie przegrode i ustala warstwy z grubosciami mozna poswiecic 5 minut wiecej i dodatkowo opisac je jako parametry.

Zaleta jest taka, ze faktyczna struktura przegrody moze byc duzo prostsza niz w rzeczywistosci. Np. w stropach/dachach odwroconych jest tyle cienkich warstw, ze nie ma sensu ich wrzucac w definicje, wystarczy ustalic najwazniejsze a wszystko dokladnie opisac parametrami do drabinek :) Metoda sprawdzila sie juz przy wielu projektach.

Jak ktos jest zainteresowany moge wrzucic jutro taka etykiete/drabinke
alternativa

Acinski
Posty: 92
Rejestracja: 12 gru 2008, 14:48
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Acinski » 28 paź 2009, 21:29

Wrzucaj wrzucaj.
nauka trwa

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1109
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: pies » 01 lis 2009, 09:25

Stosuję zupełnie inny sposób opisywania przekrojów. Chorągiewki zajmują dużo miejsca na rysunku - czasem się nie mieszczą, a czasem zakrywają inne elementy. Ich ustawianie ich zajmuje dużo czasu, a i tak w małych pomieszczeniach czy na balkonach nie da się ich wstawić.

Poszczególnym typom stropów, ścian, dachów przyporządkowuję indywidualne oznaczenia stosując parametr Type Mark
Opisuję warstwy przegród w legendzie i przypisuję im te same oznaczenia.
Potem na arkuszu składam przekrój z legendą i gotowe. Tę samą legendę stosuję do wszystkich przekrojów. To przy mniej skomplikowanych projektach.

Przy bardziej skomplikowanych projektach, gdzie występuje kilkadziesiąt typów przegród, dla każdego typu przegrody tworzę osobną Detail Group, której nazwa odpowiada typowi przegrody i potem na poszczególne arkusze wstawiam tylko te, które występują na danym arkuszu. Wymaga to nieco więcej pracy, ale arkusz jest dzięki temu czytelniejszy i łatwiej dopasować układ opisów do wolnego miejsca.
Załączniki
przekroj.jpg
Przykład arkusza przekroju
Pozdrawiam
Był Kudłaty

Awatar użytkownika
ada_mowska
Posty: 934
Rejestracja: 12 sty 2006, 07:57
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: ada_mowska » 01 lis 2009, 10:44

Jeśli to robię - bo w projektach niewykonawczych zazwyczaj odpuszczam- robię analogicznie jak Kudłaty, zresztą nie przypadkiem :wink:
Tyle, że ja mam nieco ułatwione- kopiuję dane z opisu, który moja wspólniczka nierevitująca robi w edytorze tekstu :)
Marzy mi sie tylko aby dało się to zalinkować, bo nie zawsze panuje nad poprawkami, które ona wprowadza do ostatniej chwili :?
pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl

Kaspric
Posty: 208
Rejestracja: 03 gru 2008, 13:16
Kontaktowanie:

Post autor: Kaspric » 02 lis 2009, 11:59

^^ no właśnie, a jak prosto przenieść zestawienie np z Excela? Póki co strasznie brakuje mi obiektów OLE w Revicie :(
http://postergliwice.blogspot.com/

DXT
Posty: 10
Rejestracja: 08 lut 2010, 10:07

Re: sposob na zestawienie warstw przegród?

Post autor: DXT » 05 mar 2010, 07:29

Witam
Widzę po dacie że temat wręcz archiwalny ale czy jest może jakiś mniej skomplikowany sposób na opisanie warstw w Revicie 2010?

Awatar użytkownika
kampoz
Posty: 162
Rejestracja: 12 lut 2010, 12:56
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: sposob na zestawienie warstw przegród?

Post autor: kampoz » 05 mar 2010, 13:12

Ja poradziłem sobie tak:
- stworzyłem parametry współdzielone przypisane do ścian (warstwa 1, warstwa 2 itd tyle ile max warstw ma sciana)
- we właściwościach ściany przypisałem dodałem opisy do parametrów
- stworzyłem etykietę sczytującą parametry współdzielone z warstwy i gotowe :-)

Awatar użytkownika
ada_mowska
Posty: 934
Rejestracja: 12 sty 2006, 07:57
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: sposob na zestawienie warstw przegród?

Post autor: ada_mowska » 05 mar 2010, 14:27

- stworzyłem etykietę sczytującą parametry współdzielone z warstwy i gotowe :-)
Możesz zapodać tę etykietę?
pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl

Kaspric
Posty: 208
Rejestracja: 03 gru 2008, 13:16
Kontaktowanie:

Re: sposob na zestawienie warstw przegród?

Post autor: Kaspric » 05 mar 2010, 14:54

^^ Kampoz chyba miał na myśli to, że taka etykieta nei zczytuje warstw realnie zadanych, tylko te, które wpiszesz RĘCZNIE do parametrów, które stworzył dla ściany.
http://postergliwice.blogspot.com/

Awatar użytkownika
kampoz
Posty: 162
Rejestracja: 12 lut 2010, 12:56
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: sposob na zestawienie warstw przegród?

Post autor: kampoz » 05 mar 2010, 21:27

Dokładnie tak jak podał Kaspric. :-)
Nie mniej jednak etykieta w załączeniu. Nie wiem tylko czy zadziała bez pliku z parametrami współdzielonymi.

Dodałem 8 linii opisu, bo tej samej etykiety używam przy podłogach na gruncie, stropach, ścianach, dachach... (Multicategory tag)
Załączniki
B_wall - Layers 1-8.rfa
(316 KiB) Pobrany 591 razy

DXT
Posty: 10
Rejestracja: 08 lut 2010, 10:07

Re: sposob na zestawienie warstw przegród?

Post autor: DXT » 12 mar 2010, 11:52

A czy ktoś mógłby wrzucić przykładową etykietę która odczytuje warstwy ze ściany?

Awatar użytkownika
kampoz
Posty: 162
Rejestracja: 12 lut 2010, 12:56
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: sposob na zestawienie warstw przegród?

Post autor: kampoz » 12 mar 2010, 15:55

Takiej super opcji niestety nie ma (o ile mi wiadomo...) :-)

jurasoo
Posty: 1
Rejestracja: 08 sty 2019, 00:52

Re: sposob na zestawienie warstw przegród?

Post autor: jurasoo » 08 sty 2019, 14:38

Widzę, że temat umarł w 2010, a ja mam ten sam problem w 2019. Czy któremuś z kolegów udało się znaleźć sposób na zrobienie zestawienia warstw przegród powiązanego z warstwami ściany (automatyczna aktualizacja przy zmianie)?
Ewentualnie, czy ktoś może podpowiedzieć jak stworzyć etykietę, która odczytuje warstwy ściany? Niestety nie działa mi etykieta kolegi Kampoz'a ...

ODPOWIEDZ