Civil 3d poszerzenie modelu warstwy scieralnej

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Civil 3D.

Moderator: Radosław Wiśniewski

ODPOWIEDZ
maksgeo
Posty: 2
Rejestracja: 01 lip 2019, 11:29

Civil 3d poszerzenie modelu warstwy scieralnej

Post autor: maksgeo » 02 lip 2019, 14:49

Witam wszystkich,
Mam takie pytanie jak można poszerzyć model ścieralnej w łatwy i szybki sposób. Próbowałem poprzez tworzenie skarpy i późniejsze łączenie modeli ale wtedy wychodzą jakby 3 oddzielne i jest o wiele więcej trójkątów oraz jak są zmienne spadki poprzeczne np. z daszkowego, na jedno stronny wtedy ta metoda wg odpada. screen z wyniku moich działań metody łączenia skarp- Obrazek
Słyszałem, że można zrzutować polilinię 3d na model i później ją odbić, i obniżyć ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać, żeby było ok. :roll:
Maks

MariuszG
Posty: 2
Rejestracja: 22 lis 2016, 19:29

Re: Civil 3d poszerzenie modelu warstwy scieralnej

Post autor: MariuszG » 02 paź 2019, 01:04

Cześć,
pytanie skąd masz model w. ścieralnej? Jeśli to jest powierzchnia wygenerowana z korytarza to być może wystarczy odbić polilinię, która jest celem dla zespołu w tym korytarzu.
Owszem można rzutować polilinię 3d na powierzchnie i później ją odbić, ale przy odbijaniu trzeba podać nachylenie, lub różnicę rzędnych w przypadku gdy zmieniają Ci się spadki na drodze nie ma stałej różnicy rzędnych. Samo rysowanie polilini 3d i rzutowanie na powierzchnie można zastapić wyodrębnieniem granicy powierzchni no ale cały sposób jest niezbyt doskonały.
Powyższe rozwiązania dotyczą Civila 2013 nie wiem jak jest w nowszych wersjach.

maksgeo
Posty: 2
Rejestracja: 01 lip 2019, 11:29

Re: Civil 3d poszerzenie modelu warstwy scieralnej

Post autor: maksgeo » 03 paź 2019, 15:07

Dzięki za odpowiedź, po rozcięciu granicy można odbić linię i stworzyć model ale jak zauważyłeś różne spadki nie pozwalają na takie modyfikacje...
Bez korytarza nie obejdzie się temat do zamknięcia. Dzięki :wink:

ODPOWIEDZ