nie widzi rodzin balustrad

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Revit Structure.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, Arkadiusz Mackiewicz

ODPOWIEDZ
poliama
Posty: 1
Rejestracja: 08 paź 2011, 18:12

nie widzi rodzin balustrad

Post autor: poliama » 08 paź 2011, 18:18

Witam.
Przy rysowaniu poręczy/balustrad schodów, program po wczytaniu rodzin poręczy lub balustrad wogóle ich nie widzi. Cały czas przy rysowaniu mam do wyboru tylko jeden rodzaj poręczy (poręcz 900mm) mimo, że na dole w przeglądarce projektu po rozwinięciu RODZINY->PORĘCZE widzę je wszystkie. Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem?
Z góry dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: nie widzi rodzin balustrad

Post autor: pies » 09 paź 2011, 13:27

Wczytałaś/łeś do projektu elementy balustrady, a nie balustradę.
Musisz zduplikować "poręcz 900" i tam dopiero zdefiniować, używając wczytane elementy, nową poręcz o pożądanych parametrach (rozstawy słupków, profile pochwytów, materiały, ustawienie względem hosta i parę innych)
Pozdrawiam
Był Kudłaty

qn
Posty: 104
Rejestracja: 13 sie 2009, 20:21
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: nie widzi rodzin balustrad

Post autor: qn » 13 sie 2012, 11:14

Witam,

podłączam się do tematu, ponieważ mam następujący problem: chciałem stworzyć nowy słupek balustrady, czyli tzw. tralkę. Po odpaleniu edytora rodzin nie mogę znaleźć w oknie kategorie i parametry rodziny kategorii tralki. W związku z czym nie mogę utworzyć tralki od podstaw, oczywiście problem da się obejść edycją istniejącej rodziny... Czy to możliwe że nie ma tej kategorii, czy mi wzrok odjęło?

A tak swoją drogą, proponuję przenieść temat do Revit Architecture.

Awatar użytkownika
PijPiwo
Posty: 211
Rejestracja: 17 maja 2011, 22:31
Lokalizacja: Gdansk/Chicago

Re: nie widzi rodzin balustrad

Post autor: PijPiwo » 19 sie 2012, 21:39

Przy otwieraniu edytora rodzin ('R' -> New -> Family), otwiera sie okno (zob. zalacznik) gdzie wybierasz kategorie - balusters w Twoim przypadku.
Czytajac Twoj post, wydaje mi sie, ze otwierasz edytor jako 'generic model' czy cos takiego i pozniej probujesz zmienic kategorie.
Załączniki
baluster.JPG
Pozdrawiam!

qn
Posty: 104
Rejestracja: 13 sie 2009, 20:21
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: nie widzi rodzin balustrad

Post autor: qn » 20 sie 2012, 10:55

Otwieram edytor tworząc nową rodzinę, a tam nie ma szablonu słupka balustrady. Prawdopodobnie problem polega na tym, że mam zainstalowaną bibliotekę US Metric oraz Poland. Z załączonego obrazka wynika że szablon jest w US Imperial. Ale dlaczego nie ma w US Metric? Czy błądzę?
Załączniki
1.jpg

Awatar użytkownika
PijPiwo
Posty: 211
Rejestracja: 17 maja 2011, 22:31
Lokalizacja: Gdansk/Chicago

Re: nie widzi rodzin balustrad

Post autor: PijPiwo » 20 sie 2012, 16:45

W US metric mam to samo co w US Imperial.
Mysle ze musial nastapic jakis blad przy instalacji. Sciagnij IntMetTempl.cab z tego linka http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/it ... d=15246467
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
PijPiwo
Posty: 211
Rejestracja: 17 maja 2011, 22:31
Lokalizacja: Gdansk/Chicago

Re: nie widzi rodzin balustrad

Post autor: PijPiwo » 20 sie 2012, 16:58

...albo sprobuj opcje Add Content (czy cos takiego, nie pamietam dobrze) w instalatorze revita.
Pozdrawiam!

Beton10
Posty: 1
Rejestracja: 12 wrz 2012, 08:40

Re: nie widzi rodzin balustrad

Post autor: Beton10 » 12 wrz 2012, 08:41

witam , miałem ten sam problem ale w instalatorze revita idzie to ogarnąć. pozdrawiam

michaeljee
Posty: 1
Rejestracja: 12 sty 2013, 07:42

Re: nie widzi rodzin balustrad

Post autor: michaeljee » 12 sty 2013, 07:44

Witam To jest super, to jest niesamowite informacje, i również patrząc na to.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ